Agila - Ritual zvan hranjenje

Ritual zvan hranjenje.


Mnogi danas prehranu shvaćaju olako – u brzini i bez puno razmišljanja ubacujemo nešto u usta, onako "s nogu"…i tako sve dok se ne pojave prvi problemi – pretilost, kronični umor, razdražljivost, glavobolje, nadutost, zatvor, …

 

Jedno je sigurno – hrana je ono što nas izgrađuje, iznutra utječe na to kako će se obnavljati i regenerirati naše tkivo, kako ćemo se osjećati, kako ćemo izgledati. Smatram da je prehrana zaista nešto osnovno u osobnoj "higijeni" tijela, onoj higijeni tijela koja se odvija iznutra, a pokazuje svoje rezultate i izvana.

Hrana i prehrana obuhvaćaju veliki dio naše svakodnevnice

Hrana i prehrana obuhvaćaju veliki dio naše svakodnevnice – jedemo svakodnevno, cijeli život, da bismo održali svoj organizam na životu, ali i da bismo živjeli kvalitetno i zdravo; s druge (ili iste!) strane, hranjenje je nedvojbeno i ritual koji pruža zadovoljstvo i užitak. Tako dolazimo do zaključka o smislu prehrane – hrana je užitak i zdravlje u jednome!


Agila - Zašto je važno što, kako i kada jedemo?

Zašto je važno što, kako i kada jedemo?


Vrlo je bitno što jedemo, ali ne treba zanemariti ni ostale faktore prehrane – ono kako i kada jedemo također bitno utječe na naše zdravlje, psihofizičku spremu i izgled.

 

Konzumiranjem određenih namirnica možemo preopteretiti i usporiti našu probavu, drugima je pak suvišno potaknuti, a konzumiranje određenih namirnica u određeno doba dana utječe na to kako će se one probavljati i time opet utjecati na naše zdravlje i kondiciju.

Agila - Hrana utječe i na raspoloženje?

Hrana utječe i na raspoloženje?


Ako ste osoba bez posebnih zdravstvenih poteškoća, znajte da i Vama hrana čini život – ona ne utječe samo na zdravlje tijela, već i na zdravlje Vaše psihe, na Vašu mentalnu kondiciju i na Vaše raspoloženje.

I takve se smetnje mogu korigirati promjenom prehrane.

Agila - Zašto individualno nutricionističko savjetovanje?

Zašto individualno nutricionističko savjetovanje?


Hranu i prehranu prihvaćamo zdravo za gotovo ili ju zanemarujemo. To je postala naša svakodnevnica, a takvim zanemarivanjem štetimo direktno našem zdravlju i kvaliteti života uopće.

Većina zaboravlja da je upravo hrana ono što nas izgrađuje i što nam daje energiju. Hrana je ono što uvelike utječe na naše ponašanje i naše raspoloženje, prehranom možemo liječiti, ali i spriječiti bolest.

Mnogi pokušavaju jesti "zdravo", na taj način da slijede neke "popularne" dijete ili općepoznate smjernice pravilne prehrane (jesti puno voća i povrća, jesti male obroke, jesti raznovrsno, …) no često takva prehrana nije dovoljno specifična za određenu osobu, za njenu dob, fizičku i psihičku aktivnost, individualne karakteristike i sklonosti te se unatoč "zdravoj" prehrani, javljaju zdravstvene poteškoće.

Agila - određene potrebe

Svatko od nas ima određene potrebe i osobine, određeno zdravstveno stanje i želje. Zato je prehranu potrebno planirati individualno, prema potrebama i željama pojedinca.

Prehrani treba posvetiti posebnu pažnju ako je osoba pod velikim stresom, ako pati od neke kronične bolesti, ako je profesionalni sportaš, ako se radi o trudnici ili pak predškolskom djetetu. Svaka dob i svako stanje organizma zahtjeva određeni sistem prehrane kako bi organizam funkcionirao što bolje, a time osoba održala zdravlje na najvišoj razini.

Pažljivom i stručnom nutricionističkom analizom dolazimo do podataka koji su potrebni pri izradi nutricionističke preporuke. Izradom takvih individualnih nutricionističkih savjeta i smjernica, svaka osoba može poboljšati svoj zdravstveni status i unaprijediti kvalitetu svakodnevnice.

O nutricionističkoj ponudi Agile, možete naći pod "Usluge"i pod "Cjenik".